[PRZEPIS] Ciasteczka jabłkowe z płatków owsianych



Składniki:

  • 50 ml mleka
  •  2 małe jajka lub jedno większe (łącznie nie więcej niż 100g)
  •  50 gramów płatków
  •  50 gramów mąki razowej (np. lubella pełne ziarno)
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  jedno średnie jabłko
  •  15 kropli stevii – jeśli nie słyszałeś o stevii kliknij tutaj
  •  cynamon

 

lub zamiast stevii i jabłka dodać:

  • szczyptę soli
  • posiekaną pietruszkę
  •  posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Obrać jabłko i posiekać na drobne kawałeczki. Odważyć 150 gram.
2. Mąke przesieć z proszkiem do pieczenia, dodać płatki owsiane i zmieszać. Dodajemy
cynamon wedle uznania.
3. Mleko i jaja wymieszać razem a następnie wlać do suchych składników. Następnie dodajemy
posiekane jabłko lub pietruszkę i szczypiorek i dkładnie mieszamy.
4. Smażymy dokładnie z obu stron na patelni teflonowej z pamem lub małą ilością oleju.Ja j smażę na oleju kokosowym tego typu

– Nabieramy czubatą łyżkę stołową całej masy i smażymy takie małe kuleczki jak na zdjęciu.
Próbowałem robić większe placki, ale często są surowe w środku.

Wartości odżywcze:

581 -kcal

29 g -białka

16 g -tłuszczu

83 g -węglowodanów

Polecam zważyć całość i podzielić odpowiednio na kilka równych porcji i dodawać jako deser do posiłków w ciągu dnia,i doliczyć odpowiednio kcal. Jeżeli zjemy wszystko np. na śniadanie może nas łatwo zapchać i szybko się przejjemy tym posiłkiem.

 


<< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł >>

Oceń artykuł

Polecane artykuły:

Zostaw komentarz

*

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter