Dietetyczne Posiłki | dietetyczny makaron z łososiem

Zachęcam do spróbowania tego makaronu, ponieważ jest naprawdę kozacki, i jest o tyle fajny że można przygotować kilka porcji na raz, i potem tylko odgrzewać w ciągu dnia. Można go zabrać w pojemniki przystosowane do mikrofali i odgrzewać w pracy, lub też świetnie pasuje do zabrania w termos obiadowy.

Ponieważ zawiera trochę śmietany i parmezan, niektórzy mogą powątpiewać w „dietetyczność” tego posiłku, dlatego przypominam:

 

Człowiek musi spożywać wszystkie makroskładniki w odpowiednich proporcjach. W tym tłuszcze zwierzęce. Nie należy kompletnie rezygnować z niektórych rodzajów tłuszczów.

 

Nawet jak ktoś chcę zejść naprawdę nisko z tłuszczem, można takie coś spokojnie zjeść kilka razy w tygodniu.

 

Do wykonanie tego dania potrzebne na będzie:

  • 100g fileta z łososia, pocięte w malutką kostkę, bez ości

  • 100g makaronu razowego typu penne lub świderki
  • 150ml chudej śmietany jogurtowej, lub normalna śmietana rozcieńczona odrobiną mleka
  • łyżka stoł. octu winnego
  • 20g utartego parmezanu
  • odrobina posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżeczka oleju z oliwek

Sposób przygotowania:

  1.  Gotujemy makaron. W czasie gotowania podsmażamy na patelni na odrobinie oleju z oliwek łososia.
  2. Jak kawałki z łososia będą już podsmażone, zalewamy je wodą zmieszaną z octem i dusimy 5 minut na malutkim ogniu.
  3.  Po 5 minutach duszenia dodajemy śmietanę, posiekaną pietruszkę i dusimy na malutkim ogniu kolejne 3 minuty.
  4. Odcedzamy makaron, wysypujemy na patelnię z sosem i mieszamy. Przekładamy na talerz i doprawiamy parmezanem.

wartości odżywcze:

kalorie: 753

białko: 46g

tłuszcz: 30g

węglowodany: 72g

 


<< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł >>

Oceń artykuł

Polecane artykuły:

Komentarze
  1. Juśka napisał/a:

    wygląda apetycznie 😀 muszę spróbować ;P
    Świetne przepisy, pozdrawiam:)

Zostaw komentarz

*

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter