Parmezan

Nikomu chyba nie trzeba przedstawiać tego pysznego sera. Wielu zwolenników sadomasohistycznego czystego jedzenia zlinczowało by mnie za to że zalecam go osobom będącym na diecie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Nic bardziej mylnego…


Parmezan ma aż 41 gram białka na 100 g.

 

Ja jednak nie zalecam stosować go jako źródło białka!!!Chodzi o to że dodając go do potrawy powiedzmy w ilości 10 gramów utartego sera potrawa zyskuje całkowicie nowy wymiar smaku. Zawiera wprawdzie 32 g tłuszczu na 100g, ale jeśli dodamy 10 g utartego np. do jajecznicy z brokułami nawet te 3,2g tłuszczu zawartego w serze nie zaszkodzą nawet w czasie redukcji.

 

100 gramów Parmezanu zawiera:

41,5 g białka

32 g tłuszczu

19,4 g wody

1,8 g sodu

810 mg fosforu

107 mg potasu

51 mg magnezu

0,7 mg witamina E

253 mg witaminy A

 

Jakie potrawy smakują dobrze z parmezanem??:
rizotto
spaghetii
zupy (np brokułowa)
jajecznice
sałatki

Nie kupujcie gówna z marketów. To nawet nie stało koło parmezanu. Polecam Parmegiano Regiano oraz Grana Padano . Znajdziecie np na allegro.

 


<< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł >>

Oceń artykuł

Polecane artykuły:

Zostaw komentarz

*

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter