[PRZEPIS] BROCOLI FRITTATA

 

 

Znów trochę włoskiej kuchni. Tym razem fajny pomysł na śniadanie. Jest on o tyle ciekawy że możemy w ten sposób zjeść resztki innych warzyw i smakowo będzie to nam się dobrze komponowało z brokułami.

 

Potrzebne nam będą:

  • Łyżka stołowa oliwy z oliwek
  •  1/4 szklanki posiekanej cebuli

można opcjonalnie dodać resztkę jakichś warzyw z innych dań (ja np dodaje paprykę jak mi zostanie, oraz odrobinę szparagów)

  •  jakieś 3 szklanki posiekanych różyczek z brokułów
  •  1 jajko
  •  6 białek jaj
  •  1/4 szklanki utartego parmezanu

sposób przygotowania:

  • rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni
  • podgotowujemy brokuły (żeby były miękkie, ale bez przesady, może być na parze)
  •  podsmażyć na rondlu cebulę, i dodać do niej brokuły. ( najlepiej podsmażyć na oliwie z oliwek)
  •  wylać na całość ubite wcześniej jajka a na górę wysypać parmezan,i smażyć tak przez 3-5 minut (aż jajka się w miarę zetną)
  •  następnie wstawiamy rondel z całością do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 20 minut

Wartości odżywcze:

409 kalorii

42g białka

22g węgli

17g tłuszczu

 


<< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł >>

Oceń artykuł

Polecane artykuły:

Zostaw komentarz

*

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter