[ PRZEPIS ] Spaghetti alla carbonara

 

Teraz trochę włoskiej kuchni. Do tego przepisu według mnie najlepiej sprawdza się makaron razowy firmy barilla dostępny w sieci tesco. Wygląda on tak. Jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu i jest wspaniała odskocznią od monotonnego jadłospisu

Potrzebne nam będą:

  •  100 g spaghetti razowego
  •  2 całe jaja
  •  odrobina śmietany (1 łyżeczka)
  •  jakieś 50 gram chudego schabu
  •  20 gram utartego sera pecorino romano lub parmezanu (ja preferuje parmezan, chociaż oryginalna carbonara jest z pecorino romano )

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron
2. Rozbijamy jaja, dodajemy do nich utarty ser i łyżkę śmietany. Następnie mieszamy do momentu wymieszania żółtka z białkiem.
3. Na patelni podsmażamy schab pocięty w drobną kostkę. (na pamie lub patelni teflonowej)
4. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i wlewamy na niego jaja. Całość mieszamy aż jaja się w miarę zetną ( dosłownie kilka sekund). Nie należy przesadzać ze smażeniem całości. Wystarczy 2-3 razy przemieszać makaron na patelni dwoma widelcami.

Ja osobiście uwielbiam dodawać do carbonary dużo pieprzu i posiekaną pietruszkę.

Wartości odżywcze:
668 kcal
47 g białka
22 g tłuszczu
69 g węglowodanów
Buon appetito!!!!!!!!!!!!!!!


<< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł >>

Oceń artykuł

Polecane artykuły:

Zostaw komentarz

*

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter