Schab z grilla w marynacie musztardowo-pietruszkowej

Możliwe że kiedyś, ktoś powiedział ci że jeśli jesteś na diecie, należy unikać tłuszczów zwierzęcych. Nic bardziej mylnego!!!!

Wielu ludzi całkowicie z nich rezygnuje, co jest ogromnym błędem, gdyż pozbawiamy się rotacji różnego rodzaju makroskładników. Należy na diecie zjeść kilka razy w tygodniu posiłek obfity w tłuszcz zwierzęcy. Należy jednak o tym pamiętać, że trzeba wliczyć ten tłuszcz do zapotrzebowania. Nie będziemy wchodzić w biochemię, ale właśnie niedobór tych tłuszczy może spowodować zachwianie wchłaniania różnego rodzaju witamin i minerałów. Kolejnym mitem jest to że nie należy jeść wieprzowiny. Otóż tłuszcz wieprzowy jest dużo lepiej trawiony niż tłuszcz wołowy….

Poniżej przedstawiam ci przepis na świetny i szybki stek w kozackiej marynacie…

Składniki:

  • 2 plastry schabu po 100g
  • 1/3 pęczka natki pietruszki posiekanej na kawałki
  • 10g oleju z oliwek
  • 30g musztardy
  • Łyżka stoł. sosu sojowego

Sposób przygotowania:

1. Mieszam w naczyniu oliwę, musztardę, pietruszkę i sos sojowy.

2. Steki rozbijam tłuczkiem, aby były jak najcieńsze. Następnie nakłuwamy widelcem każdy stek wielokrotnie.

3. Przekrajamy rozbite steki na pół, tak aby wyszły 4 cienkie plastry.

4. Obtaczamy je dokładnie w marynacie i odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.

5. Następnie grillujemy dokładnie z obu stron.

 

wartości odżywcze:

kalorie; 436

białko; 42g

tłuszcz; 30g

węglowodany; 0g


<< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł >>

Oceń artykuł

Polecane artykuły:

Zostaw komentarz

*

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter