sos słodko-kwaśny


 Sos słodko-kwaśny

Ten sos słodko-kwaśny różni się znacznie od sosów z „puszki”, ale jest to o wiele ciekawsze rozwiązanie, ponieważ nie zawiera całej tablicy Mendelejewa.

Jeśli ktoś jest na masie, i potrzebuje dużo kalorii, to białko można uzupełnić jakimś stekiem, a tłuszcze garścią orzechów.

Jak ktoś się odchudza, wystarczy 1/2 woreczka ryżu.

 
składniki:

  • 100g fileta z kurczaka
  • marchewka 50g
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek jabłka – soczyste, kwaskowe
  • cytryna
  • przyprawy: sól, czosnek, pieprz, papryka słodka
  • olej do podsmażenia fileta
  • przecier pomidorowy do spaghetti 150 ml

sposób przygotowania:


1. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w słupki i podsmażyć na patelni.
2. Marchewkę, pietruszkę, selera utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonego fileta i dusić na małym ogniu pod przykryciem ( można podlać wodą w miarę potrzeby).
3. Gdy warzywa będą miękkie dodać utarte jabłko, przyprawy, sok z cytryny (według uznania) i jeszcze chwilkę gotować. Dodać przecier pomidorowy i przez kilka minut gotować na małym ogniu.

 

PODAJEMY Z UGOTOWANYM RYŻEM ( NP. PARABOLICZNYM )

 

wartości odżywcze dla sosu:

kalorie; 197

białko; 24g

tłuszcz; 4g

węglowodany;15g

 


<< Poprzedni Artykuł | Następny Artykuł >>

Oceń artykuł

Polecane artykuły:

Zostaw komentarz

*

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter