Dieta ubogoresztkowa – zasady, efekty i przykładowy jadłospis

Dieta ubogoresztkowa jest dietą o charakterze leczniczym. Stosuje się ją przy chorobach jelit, dlatego jadłospis zawiera mało błonnika pokarmowego. Efektem działania diety ma być odciążenie poszczególnych organów. Co prawda jadłospis powinien być ściśle przestrzegany, ale przygotowywane z przepisów potrawy często są bardzo apetyczne.

Na czym polega dieta ubogoresztkowa?

Ubogoresztkowa dieta polega głównie na spożywaniu minimalne ilości błonnika oraz tłuszczów zwierzęcych, które są ciężkostrawne. Zaleca się jedzenie potraw lekkich: pszenne pieczywo, sucharki, chude mięso drobiowe i cielęce, chude ryby, jabłka, banany i wszelkie owoce jagodowe. W jadłospisie może znaleźć się również marchew, sałata pomidory, szpinak, koperek i wszystkie inne gotowane warzywa.

Stosowanie diety ubogoresztkowej – najważniejsze zasady

Z racji tego, że dieta ubogoresztkowa jest z założenia lekkostrawna, należy wystrzegać się wszelkich pokarmów tłustych i obciążających. Dlatego wystrzegajmy się:

  • tłustego mięsa
  • kapusty
  • cebuli, rzodkiewki
  • kalafiora
  • ogórków
  • gruszek
  • czereśni
  • winogron
  • ziaren oraz pestek (z tego powodu nie powinno się jeść chleba pełnoziarnistego)

Ubogoresztkowa dieta nie uwzględnia też w jadłospisie cukru i słodyczy, szczególnie wyrobów czekoladowych i tłustych kremów do ciast. Natomiast dozwolony jest kisiel, galaretka, budyń oraz wafle pszenne.

ubogoresztkowa Dieta

Dieta przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego – o tym warto pamiętać

Dieta, która nie zawiera dużych ilości błonnika pokarmowego, może zdecydowanie odciążyć układ pokarmowy. Mimo tego, że błonnik pokarmowy z zasady poleca się jeść w przypadku zdrowej i zbilansowanej diety, powinien być ograniczany, jeśli zmagamy się ze stanami zapalnymi jelit i innymi ich dolegliwościami.

Zbyt wysoka zawartość błonnika w diecie w przypadku chorych jelit może powodować niższą wchłanialność składników odżywczych, a nawet skutkować uszkodzeniem jelit. Dieta dla osoby, która nie zmaga się z chorobami jelit, powinna zawierać błonnik pokarmowy w ilości minimum 25 gramów dziennie, natomiast dieta ubogoresztkowa  zakłada od 10 do 15 gramów dziennie.

Ubogoresztkowa dieta przewiduje jedzenie 5 lub 6 niewielkich porcji w ciągu dnia. Powinno się je spożywać zgodnie z tymi zasadami:

  • śniadanie zjadamy maksymalnie godzinę po przebudzeniu
  • przerwy między kolejnymi posiłkami powinny wynosić od 2 do 4 godzin
  • kolację jemy najpóźniej 2-3 godziny przed snem

Co ważne, powinno się spożywać tylko świeże posiłki, najlepiej przygotowane chwilę wcześniej, w szczególności unikając jedzenia potraw ugotowanych na zapas.

Dlaczego to takie ważne? Jedzenie przygotowane wcześniej mogło wytworzyć pewną ilość bakterii. Dla osoby zdrowej nie stanowią one zagrożenia, jednak jeśli mamy problemy z układem trawienia, to należy ich bezwzględnie unikać. W diecie ubogoresztkowej niezwykle istotny jest właściwy dobór konkretnych produktów, a także techniki kulinarne stosowane w celu obróbki żywności.

Jakich produktów zatem należy unikać, stosując dietę ubogoresztkową?

  • roślin strączkowych, kapustnych i niektórych wzdymających owoców — zakazany jest groch, fasola, kapusta i brukselka
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak: chleb pełnoziarnisty i razowy, otręby, płatki owsiane górskie (często w przypadku tych produktów powinno się zweryfikować tolerancję chorego – często zawarty w nich błonnik w małej ilości może być korzystny dla pracy jelit)
  • tłustych mięs, podrobów, mięs wędzonych i wysoko przetworzonych. Unikamy więc: gęsi, baraniny, tłustej wieprzowiny, pasztetów, kiełbas i salami
  • tłustego nabiału, takiego jak: ser żółty, serek topiony, serek do smarowania (jeśli mamy niską tolerancję na produkty mleczne, warto rozważyć ich większe ograniczenie lub nawet całkowicie wyeliminować ze swojej diety)
  • wszelkich słodyczy, napojów gazowanych, skoncentrowanych soków owocowych, miodu, cukru itd.
  • ostrych przypraw, gotowych sosów i mieszanek przypraw
  • wszystkich potraw smażonych, tłustych, ciężkostrawnych

Zaleca się jedzenie:

  • produktów zbożowych, (jasne pieczywo pszenne, czerstwe bułki i chleby, pszenny makaron, biały ryż, kasze drobnoziarniste)
  • chudych mięs i ryb, jest to: drób, polędwica wieprzowa oraz wołowa i chude ryby
  • produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu – niskot (nie zaleca się produktów mlecznych typu „light”)
  • dużej ilości wody i naparów ziołowych, możemy przygotowywać je z miety, liści jeżyny lub kopru włoskiego
  • ziołowych przypraw, takich jak: koper włoski, kminek, majeranek oraz mięta.

Dieta ubogoresztkowa – przykładowy jadłospis

Dieta ubogoresztkowa — na czym polega? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą przejść na bardziej lekkostrawny tryb żywienia. Poniżej przykładowy jadłospis:

Śniadanie:

Bułka pszenna z wędliną dobrej jakości, masłem i pomidorem (bez skóry)

Drugie śniadanie:

mus jabłkowy (zmiksowane jabłko) z cynamonem

Obiad:

Morszczuk gotowany na parze z duszoną marchewką i ziemniakami

Podwieczorek:

naleśniki na jogurcie i serek naturalny

Kolacja:

pierś z kurczaka gotowana na parze ze szpinakiem duszonym i kaszą jaglaną

Błonnik pokarmowy – co warto wiedzieć o tym składniku odżywczym?

Błonnik pokarmowy znajduje się głównie w warzywach, owocach oraz zbożach. Co ciekawe, niedobór błonnika w organizmie może powodować różne dolegliwości, takie jak: schorzenia jelit, zaparcia, kamienie żółciowe, hemoroidy, czy też otyłość.

Szacuje się, że ostatnio spożycie błonnika zmalało o około połowę. Wiele osób ma problem z pokryciem dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Zalecana dawka powinna wynosić od 25 do 30 g błonnika w ciągu dnia. Warto wiedzieć, że występują różne typy błonnika, a każdy z nich odgrywa inną rolę. Błonnik pokarmowy zawierają wyłącznie produkty roślinne. Są to owoce, warzywa, ziarna i orzechy. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają błonnika w ogóle. Z tego powodu nie zaleca się stosowania diet, które są ubogie w błonnik pokarmowy, jeśli nie ma do tego konkretnych wskazań zdrowotnych.

    Aldona Kajak

    https://fitnessblog.com.pl

    Anna Kajak, 25-letnia dietetyk kliniczny z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, specjalizuje się w dietoterapii i zdrowym stylu życia. Z doświadczeniem w klinikach wellness, pasjonuje się edukacją pacjentów, sportem i podróżami. Jej podejście łączy empatię z indywidualnymi planami żywieniowymi.