Jakie pieczywo na diecie?
Żyjemy w czasach, w których coraz więcej uwagi i troski poświęcamy kwestiom związanym z naszym wyglądem zewnętrznym. Jesteśmy coraz bardziej świadomi w kwestiach związanych z dietą i tym jaki jest jej wpływ nie tylko na wygląd – lecz przede wszystkim na nasze codzienne funkcjonowanie, zdrowie oraz samopoczucie. Z najnowszych doniesień naukowych wynika, iż zdrowa dieta wcale nie musi być nudna, bezsmakowa i pozbawiona pieczywa. W poniższym artykule dowiesz się między innymi jaki chleb najlepiej jeść na diecie oraz czym zastąpić cukier?
Jaki chleb jeść na diecie?
Pieczywo w diecie odchudzającej to temat, który jeszcze do niedawna budził sporo kontrowersji. Większość osób pragnących w szybki i łatwy sposób zgubić nadmiar kilogramów bardzo często rezygnowało z pieczywa na rzecz większej ilości warzyw oraz produktów białkowych w swojej diecie. Zgodnie z wynikami najnowszych badań naukowych mamy okazję przekonać się, iż to nie pieczywo tuczy – a nadwyżki kaloryczne, które spożywamy są odpowiedzialne za coraz wyższe wartości na liczniku naszej wagi. Dlatego w prawidłowo skomponowanej diecie z uwzględnieniem najważniejszych jej makroskładników takich jak białko, tłuszcz i węglowodany oraz biorąc pod uwagę nasz cel – jakim może być zarówno redukcja masy ciała jak i pragnienie uzyskania lepszego samopoczucia organizmu – pieczywo jest jak najbardziej dozwolone.
Oczywiście kluczem do sukcesu jest staranne wybieranie pieczywa pod kątem jego składu i zawartości naturalnych składników. Wybierajmy pieczywo z możliwie najniższą zawartością sztucznych substancji konserwujących i barwiących, które oczywiście w znacznym stopniu przedłużają zdolność pieczywa do spożycia, jednocześnie jednak zdecydowanie obniżają jego jakość i potęgują negatywny wpływ na zdrowie organizmu.
Jaki chleb na diecie odchudzającej(70) jest najlepszy? Tak naprawdę trudno o jednoznaczną odpowiedź na tego typu pytanie. Szukając odpowiedzi na pytanie jaki chleb wybrać na diecie należy wziąć pod uwagę nie tylko zawartość kaloryczną w poszczególnych rodzajach chleba, ale przede wszystkim kwestie zdrowotne swojego organizmu – to czy nie cierpimy na różnego rodzaju nietolerancję pokarmowe oraz alergie, czy nadwrażliwość jelit.
W przypadku dolegliwości trawiennych paradoksalnie chleb z wysoką zawartością błonnika pokarmowego wcale nie będzie sprzyjał dobremu samopoczuciu, bowiem może nasilać nieprzyjemnie objawy takie jak częste biegunki lub też krępujące wzdęcia.
Jaki chleb jeść przy odchudzaniu(20) to kwestia indywidualna każdego organizmu. Graham, czyli taki z wysoką zawartością błonnika pokarmowego doskonale sprawdzi się u osób cierpiących na przewlekłe i uporczywe zaparcia, chcących przyspieszyć tempo przemiany materii i podkręcić metabolizm do szybszej pracy.
Jaki chleb jest dietetyczny?
Zastanawiasz się nad tym jaki chleb na diecie redukcyjnej będzie optymalnym uzupełnieniem diety? Obok pieczywa żytniego i pszennego najmniej kalorii ma graham. Ten rodzaj pieczywa jest nie tylko smaczny i chrupiący ale też będzie doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej. Dieta dla seniora powinna zostać skomponowana w sposób wyważony z uwzględnieniem tego, iż po 60- tym roku życia metabolizm znacznie zwalnia. Osoby starsze chcąc utrzymać prawidłową masę ciała i świetną kondycję fizyczną powinny w swoim jadłospisie uwzględnić chleb graham oraz chleb żytni i spożywać je w niewielkich ilościach.
Jeżeli uskarżasz się na problemy od strony układu pokarmowego, cierpisz na częste biegunki i dolegliwości żołądkowo jelitowe – wtedy pieczywo razowe lub też graham mogą dodatkowo nasilać objawy wyżej wymienionych dolegliwości. W tej sytuacji najlepiej jest zostać przy tradycyjnym – jasnym pieczywie, które jest zdecydowanie bardziej delikatne dla naszych jelit gdyż zawiera mniej błonnika pokarmowego. Możemy w zamian ograniczyć jego spożycie do dwóch kromek dziennie.
Jakie pieczywo jeść na diecie kiedy naszym głównym celem jest utrata zbędnych kilogramów w możliwie krótkim czasie? Warto wtedy sięgnąć po tak zwane pieczywo dietetyczne w postaci cieniutkich ,,plastrów” o dosyć niskiej zawartości kalorii. Ten rodzaj pieczywa wbrew powszechnej opinii wcale nie musi smakować źle – bardzo często możemy w szybki sposób przyrządzić na jego bazie pełnowartościową przekąskę – na przykład smarując masłem orzechowym i układając na wierzchu plasterki banana, bądź inne ulubione owoce. Idealną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa jest także zrobienie smacznej kanapki na bazie cienkich porcji pieczywa dietetycznego z użyciem ulubionej wędliny, sera o obniżonej zawartości tłuszczu oraz warzyw – w dowolnych ilościach.
Jakie pieczywo jeść na diecie to dylemat wielu z nas, jednak dzięki temu jak ogromny jego wybór oferują nam obecnie piekarnie i markety spożywcze – z pewnością każdy znajdzie coś co będzie dla niego odpowiednie.
Warto przeczytać również: Jak powinna wyglądać dieta na budowę masy mięśniowej?
Ile kromek chleba dziennie na diecie?
Nie wszyscy lubimy skrupulatnie ważyć i zapisywać wartość spożywanych posiłków w ciągu dnia. Stąd bardzo często zadajemy sobie pytania typu: ile kromek chleba dziennie muszę spożywać, aby zachować smukłą sylwetkę i jednocześnie cieszyć się doskonałym zdrowiem i samopoczuciem? Otóż jedna średniej wielkości kromka pieczywa to przedział od 60 do około 100 kalorii. Wszystko tak naprawdę zależy od pozostałych składników naszej diety oraz dobowego zapotrzebowania organizmu na poszczególne składniki żywieniowe – niemniej jednak 3 kromki chleba dziennie wydaję się rozsądną ilością, za sprawą której nasza dieta nie zostanie w żaden sposób zaburzona.
Jakie pieczywo na diecie wybrać? Obecnie wybór pieczywa jest naprawdę dosyć szeroki, a sklepowe półki dla ułatwienia obok nazw pieczywa umieszczają także ich skład oraz rodzaj mąki z jakiej zostało wyprodukowane. Mało tego większość świeżo wypiekanych chlebków, czy też bułeczek oprócz składu ma także umieszczone na etykietach informacje o wartości kalorycznej. To doskonałe ułatwienie dla osób zapracowanych – będących na diecie. Pieczywo na diecie wcale więc nie musi być nudne i nie jesteśmy skazani na tylko jeden jego rodzaj. Dzięki informacjom o jego składzie i zawartości kalorycznej możemy eksperymentować do woli, aż znajdziemy swój ulubiony jego rodzaj – taki, który nie tylko najlepiej nam smakuje, ale który sprzyja również naszemu samopoczuciu i prawidłowej pracy układu pokarmowego.
To jaki chleb przy odchudzaniu powinniśmy spożywać jest kwestią niezwykle istotną z punktu widzenia naszej diety, jednak dodatkowo powinniśmy wziąć także pod uwagę pozostałe jej składniki. Tradycyjny cukier najlepiej wyeliminować całkowicie, a jeżeli jest Ci bardzo trudno zrezygnować z napojów i potraw o słodkim smaku – cukier zastąp ksylitolem lub erytrolem, który właściwie nie zawiera kalorii. Oprócz tego jakie pieczywo przy odchudzaniu jest naszym sprzymierzeńcem, warto także do swojego codziennego życia zaprosić zdrowe dawki ruchu na świeżym powietrzu takie jak chociażby spacery zwłaszcza przy pięknej, wiosennej pogodzie, jazdę na rowerze, czy rolkach oraz ostatnimi czasy bardzo popularny nordic walking. Zbilansowana dieta, ruch na świeżym powietrzu i odpowiednie dawki snu oraz unikanie stresów w codziennym życiu w doskonałym stopniu przyczyniają się do osiągniecia zdrowej i szczupłej sylwetki oraz doskonałego samopoczucia.