Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis

Nie da się ukryć, że w obecnych czasach coraz większa uwagę przykładamy do tego jak wygląda i prezentuje się nasze ciało. Dawniej restrykcyjny sposób odżywiania, który miał doprowadzić do utraty zbędnych kilogramów, był domeną kobiet. Obecnie jednak możemy zauważyć, że tematem zdrowego odżywiania i dietetyki, coraz żywiej interesują się także i panowie. Każdy chce bowiem prezentować się świetnie w swoich ubraniach i po prostu czuć dobrze w swoim ciele. Z tego też powodu, coraz popularniejsze stają się różnorodne diety, które mają przynieść nam zadowalające efekty. Coraz większą popularność zdobywa sobie dieta norweska. Jakie daje ona efekty i jakie są jej podstawowe założenia?

Podstawowe założenia diety norweskiej

Dieta norweska to dieta, która szybko wzbudziła ogromne zainteresowanie. Nie brakuje również osób, które zdecydowały się na nią przejść. Założenia tej diety, zostały- jak sama nazwa wskazuje- opracowane przez dietetyków z Oslo, stolicy Norwegii. Niemniej jednak dieta norweska nijak ma się do sposobu odżywiania mieszkańców Norwegii. Wręcz przeciwnie, jeśli będziemy chcieli zapoznać się z dieta norweska-opinie, dowiemy się, że jest ona wyjątkowo restrykcyjna i po prostu dość dziwna. Jakie są więc jej podstawowe założenia? Otóż dietę norweską często nazywa się dietą jajeczną lub dietą grejpfrutową. Z założenia, to właśnie na tych produktach ma się opierać cały, tygodniowy jadłospis. Dieta ta ma trwać jednak nie tydzień, a 14 dni i obiecuje spektakularną utratę kilogramów. Podstawowe założenia diety norweskiej to między innymi:

  • trwa ona dwa tygodnie;
  • podstawę posiłków stanowią jajka- gotowane na twardo lub na miękko oraz grapefruity, które mają być spożywane codziennie;
  • na diecie norweskiej nie jada się kolacji;

Jak więc widać, na diecie norweskiej wytrwać może być bardzo trudno. Często uważa się ją za dietę monotonną i bezbarwną. Być może to właśnie sprawiło, że opinie o diecie norweskiej są maksymalnie zróżnicowane.

Dieta norweska – co można jeść i pić?

Wspomniane już zostało, że dieta norweska to ten rodzaj diety, którego podstawę stanowią jajka i grejpfruty. Niemniej jednak nie są to jedyne dozwolone produkty podczas tej diety. Okazuje się, że możemy również do swojego jadłospisu wprowadzić produkty takie jak:

  • chleb- jednak tylko i wyłącznie chleb razowy;
  • gotowane ewentualnie grillowane mięso- jednak tylko i wyłącznie mięso z kurczaka lub mięso wołowe;
  • ryby i owoce morza;
  • seler naciowy, marchew, pomidory i ogórki;
  • szpinak;
  • odtłuszczony jogurt.

Jak więc widać, istnieje jeszcze kilka innych produktów, z których możemy korzystać podczas przebywania na diecie norweskiej. Jednak co na tej diecie możemy pić? Otóż tu lista jest dość długa. Do dozwolonych napojów na diecie norweskiej możemy zaliczyć:

  • woda mineralna;
  • herbatki owocowe;
  • herbatki ziołowe;
  • słaba kawa- jednak bez dodatku mleka;
  • woda mineralna niegazowana- ten napój wskazany jest w ilości minimum 2 litrów na dzień.

na czym polega Dieta norweska

Dieta norweska – czego należy unikać?

Dieta norweska to oczywiście dieta, która i tak wymaga od nas pewnych wyrzeczeń. Istnieje bowiem grupa produktów, z których koniecznie musimy zrezygnować. Dieta norweska zobowiązuje nas bowiem do wykluczenia z jadłospisu:

  • produktów z mąki pszennej- czyli białe pieczywo, biały makaron;
  • sól- koniecznie trzeba ją całkowicie wyeliminować;
  • masło;
  • olej
  • śmietaną

Dieta norweska – zalety i efekty

Dieta norweska to tak naprawdę stosunkowo nowy sposób odżywiania, jednak zgodnie z założeniami jej twórców, ma ona przynieść nam spektakularne rezultaty. Wobec tego, efekty dieta norweska- czego możemy się spodziewać? Otóż zgodnie z obietnicami twórców, podczas dwóch tygodni powinno udać się nam zrzucić nawet 10 kilogramów. Mimo wielu kontrowersji nie można także zapomnieć, że ma ona również niekwestionowane zalety. Przede wszystkim jest to dieta prosta w przeprowadzeniu, gdyż brak w niej wymyślnych przepisów.

Dieta norweska – kontrowersje, przeciwwskazania, wady

Wspomniane, dieta norweska od momentu kiedy się ona pojawiła, wzbudziła wiele kontrowersji. Przede wszystkim wskazywano na to, że nie da się przy niej uniknąć efektu jojo. Dodatkowo tak szybka utrata wagi może doprowadzić do powstania rozstępów i cellulitu. Pod wątpliwość poddawano również ogromną ilość jaj, jaką trzeba na diecie spożywać. WHO rekomenduje spożywanie 10 jaj na tydzień, co dieta norweska znacznie przekracza. Dodatkowo za największą wadę tej diety uważa się jej monotonność, co może prowadzić do niedoborów. Co więcej, nie każdy może rozpocząć z nią swoją przygodę. Osoby z wysokim cholesterolem, nadciśnieniem czy awitaminozą nie powinny się jej podejmować.

Dieta norweska – jadłospis tygodniowy

Jadłospis na diecie norweskiej jest bardzo prosty do przewidzenia. Można skomponować go w następujący sposób:

  • śniadania na tydzień: zwykle śniadania będą opierać się na dwóch kromkach chleba razowego z ugotowanymi na twardo jajami. Alternatywą może być jajko ugotowane na miękko, z herbatkami owocowymi lub słabą kawą bez mleka;
  • drugie śniadania na tydzień- tu również nie mamy większego wyboru. Przez cały tydzień naszym drugim śniadaniem będzie po prostu grapefruit.
  • obiady na tydzień- w tym wypadku mamy już większą dowolność. Można zdecydować sie na gotowanego lub grillowanego kurczaka z warzywami i jajkami lub na wołowinę z surówką warzywną oraz jajkami. Możemy także wybrać owoce morza lub ryby w towarzystwie wskazanych warzyw i obowiązkowo jajka.
  • kolacje na tydzień- w tym momencie ponownie musimy powrócić do monotonii. Kolacje na cały tydzień to głównie kromki chleba razowego z jajkami w towarzystwie grapefruita.

Zdrowsza alternatywa

Jeśli dieta norweska nas nie przekonała, a być może istnieją przeciwwskazania zdrowotne, to możemy zdecydować się na nieco zdrowsze i mniej inwazyjne alternatywy. Zaliczają się do nich:

  • dieta Karniwora– jest to dieta, która przypadnie do gustu mięsożercom. Składa się ona bowiem głównie z produktów mięsnych.
  • dieta sokowa – to dieta, która wymaga od nas zastąpienia jednego z posiłków świezowyciskanym sokiem, najlepiej z cytrusów
  • dieta ubogoresztkowa – czyli dieta polegająca na wyeliminowaniu błonnika pokarmowego, przez co wspomoże ona perystaltykę jelit.

 

    Aldona Kajak

    https://fitnessblog.com.pl

    Anna Kajak, 25-letnia dietetyk kliniczny z Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, specjalizuje się w dietoterapii i zdrowym stylu życia. Z doświadczeniem w klinikach wellness, pasjonuje się edukacją pacjentów, sportem i podróżami. Jej podejście łączy empatię z indywidualnymi planami żywieniowymi.